Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011In primele zile ale intervalului va predomina o vreme normala sub aspect termic, dupa care, se va produce o incalzire a vremii, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12…25°C, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va fi cuprinsa intre 1…14°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11…20°C, limite favorabile efectuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol in prima parte a intervalului, indeosebi in zonele vestice, nord-vestice si centrale.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, vestul Maramuresului, sudul Transilvaniei si al Moldovei. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Transilvania si Moldova. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In Banat, pe suprafete extinse din Crisana, Maramures, Moldova, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata si puternica.

In zilele fara precipitatii, conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (semanat, plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare in vii si livezi).

sursa: meteoromania.ro