Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14…27°C, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va oscila intre 1…14°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului, la adancimea de 5 cm se va incadra intre 10…22°C, optima continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat, caderi de grindina. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumatatea de vest a Maramuresului, sudul si sud-estul Transilvaniei, centrul si sudul Moldovei. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Transilvania, Moldova si estul Maramuresului. Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole. In Banat, Crisana, vestul, centrul si sud-estul Transilvaniei, vestul Maramuresului si jumatatea de nord a Moldovei se va semnala seceta pedologica moderata si local puternica.

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.