Cum va fi vremea in aceasta saptamana

vremea_02.05.2011Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 1…14°C, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 5…21°C, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va oscila intre -4…7°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 6…18°C indeosebi in zonele de campie, limite optime continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, in primele zile ale intervalului, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol. Totodata, in zonele nordice si centrale, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent.

Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, taieri si tratamente fito-sanitare in vii si livezi), se vor efectua pe ansamblu normal.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.