Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea (1)Perioada se va caracteriza printr-o vreme usor mai calda sub aspect termic, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 3si 12°C, iar cea maxima se va incadra intre 14 si 23°C. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Local, in sud-vestul si sudul tarii, precipitatiile pot fi mai insemnate cantitativ, indeosebi in a doua parte a intervalului.

In cultura graului de toamna, rezerva de apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, estul Munteniei, vestul si izolat in centrul Transilvaniei, nordul Moldovei.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de umiditate va inregistra valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, indeosebi in sudul, estul si centrul tarii.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina desfasurarea normala a proceselor biologice ale culturilor agricole, pe majoritatea suprafetelor, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense in zonele de campie din sudul si vestul tarii.

sursa: meteoromania.ro