Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2…10°C in primele zile, apropiata de mediile multianuale si 2…14°C in restul perioadei, valori mai ridicate cu 1…5°C in raport cu normele climatologice, in aproape toata tara. De asemenea, temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…18°C, iar cea minima va fi cuprinsa intre -7…8°C in toate zonele de cultura, fiind conditii de producere a inghetului superficial la sol, indeosebi in depresiuni. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In nordul Moldovei, vestul Maramuresului si al Banatului, sud-vestul Transilvaniei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata. Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. De asemenea, la inceputul perioadei procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent. In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla predominant in fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (25-100%).

Rapita va parcurge predominant infrunzirea (6-12 frunze), pe majoritatea suprafetelor cultivate, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv. In aproape toate plantatiile, la speciile pomicole se va mentine starea de repaus vegetativ, iar la soiurile timpurii de samburoase (cais, cires, piersic) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor de rod si local, inmugurirea. La vita-de-vie se va continua repausul biologic, in toate podgoriile. Lucrarile agricole de sezon, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri si tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari, se vor desfasura in bune conditii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

sursa:meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.