Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremea_02.05.2011In prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, iar in ultimele zile se va produce o racire a vremii, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -2…8°C, cea maxima se va incadra intre 1…11°C, la nivelul intregii tari, iar cea minima se va situa intre -5…5°C, in majoritatea zonelor de cultura. Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), la nivelul intregii tari. La inceputul intervalului, local in Banat, Muntenia si Oltenia, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, vantul va prezenta intensificari, indeosebi in estul, sudul si sud-estul tarii.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in toate zonele de cultura. Pe ansamblu, la culturile de camp si pomi-viticole se va mentine repausul biologic pe aproape intreg teritoriul agricol. La orzul si graul de toamna, functie de data semanatului vor predomina fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (20-100%). Sub aspect fenologic, rapita va parcurge faza de infrunzire, plantele avand in medie 6-12 frunze. In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita-de-vie isi vor continua repausul biologic, speciile fiind bine adaptate la temperaturile scazute de pe parcursul iernii.

In conditiile meteorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro