Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

In perioada urmatoare va predomina o vreme mai rece decat in mod obisnuit in toate zonele agricole ale tarii, chiar deosebit de rece la inceputul intervalului. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -20…-1°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, posibil mai scazuta pana la -25°C in zonele depresionare, indeosebi in primele zile. Temperatura maxima se va situa intre -12…4°C, la scara intregii tari. Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ninsoare in cea mai mare parte a regiunilor, iar vantul va prezenta intensificari temporare, indeosebi pe suprafetele agricole din sudul, estul si sud-estul tarii. Izolat, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va mentine in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de camp si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in toate zonele agricole ale tarii. Pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer sub limita biologica critica (-10…-15…-20°C) de rezistenta a plantelor, la culturile de toamna semanate tardiv, precum si pe terenurile fara strat protector de zapada, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar (ingalbenire, brunificare, degeraturi). In general, starea de vegetatie a culturilor de toamna va fi diferentiata in teritoriu, de la buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, pana la medie si slaba in cele intarziate fenologic. De asemenea, in plantatiile pomi-viticole, depunerea de zapada asociata cu chiciura va produce ruperea ramurilor tinere la pomii fructiferi si a coardelor la vita-de-vie.

Lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar, la nivelul intregii tari.

sursa:meteoromania.ro