Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina o vreme normala sub aspect termic, pe intreg teritoriu agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -2…9°C, iar cea minima intre -14…4°C in aproape toata tara, producandu-se inghet la sol. Din punct de vedere  pluviometric, se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a regiunilor, predominant sub forma de ninsoare, indeosebi in centrul si nordul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Local, in zonele joase, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Banat, Crisana si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Dobrogea, izolat in sud-estul Moldovei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei, izolat nordul si nord-estul Munteniei, centrul Dobrogei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, la speciile de toamna si pomi-viticole se va mentine repausul vegetativ, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In general, la culturile de rapita, orz si grau de toamna semanate in perioada optima si bine adaptate la conditiile de pe parcursul iernii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar in semanaturile tardive, insuficient calite si nepregatite pentru a rezista la temperaturile scazute, starea de vegetatie va fi in continuare medie si slaba, iar densitatea redusa. Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea, cu o stare de vegetatie pe ansamblu medie si buna, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive. Sub aspect fenologic, rapita infiintata in epoca optima se va afla in faza de infrunzire (7-14 frunze), din care 1-3 frunze bazale sunt ingalbenite sau uscate partial/total. In toate plantatiile pomi-viticole se va inregistra starea de repaus biologic, speciile avand o buna rezistenta la conditiile de iernare.

Lucrarile agricole specifice (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) se vor desfasura cu dificultate, indeosebi in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.