Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Pe ansamblu, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -2…11°C, iar cea minima intre -13…7°C la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde se va produce inghet la sol. Sunt posibile precipitatii sub forma de   ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

Rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana, Muntenia si Dobrogea, izolat in sud-estul Moldovei. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, in cea mai mare parte a Moldovei, izolat nordul si nord- estul Munteniei, centrul Transilvaniei si al Dobrogei, sud-estul Crisanei.

Speciile de toamna si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in aproape toata tara. Local, la culturile de rapita, orz si grau de toamna, datorita regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod normal, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura lent, in special in zonele de campie. Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima se vor semnala fazele de infrunzire si infratire, iar culturile semanate tardiv vor parcurge rasarirea si aparitia frunzei a treia. Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii se va afla predominant in faza de infrunzire, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi si vita de vie se va mentine repausul vegetativ, speciile fiind in general, bine adaptate conditiilor de iernare.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.