Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -6 si 7°C, iar cea minima intre -10 si 3°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, izolat in sud-estul, estul si centrul Moldovei. Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a Moldovei, izolat centrul si estul Transilvaniei.

Ca urmare, la culturile de toamna se vor mentine ritmuri mai lente de vegetatie in cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar in depresiuni se va inregistra in continuare stadiul de repaus biologic. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta in general medie si buna, respectiv medie si slaba in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol. Culturile de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire, la nivelul intregii tari. In functie de data semanatului, la rapita se va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (9-14 frunze), plantele prezentand 1-2 frunze bazale ingalbenite. In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie vor parcurge starea de repaus vegetativ, speciile avand in general o buna rezistenta la conditiile de iernare. Totodata, la vita de vie se vor putea efectua lucrarile de protectie impotriva inghetului (ingropatul viilor).

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizari, etc.) se vor desfasura cu dificultate, sau vor fi intrerupte temporar.

sursa: meteoromania.ro