Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea regiunilor. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -1…14°C, iar cea minima intre -5…10°C la nivelul intregii tari, izolat fiind conditii de producere a brumei si a inghetului la sol. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in majoritatea zonelor de cultura, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana si Muntenia, local nordul si centrul Dobrogei, izolat estul Olteniei si nord-vestul Banatului. Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, local sudul si estul Munteniei, sudul, centrul si estul Dobrogei, nordul, sudul  si sud-vestul Transilvaniei, sudul Crisanei.

Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile agricole se vor desfasura in general normal, in majoritatea regiunilor. De asemenea, in nordul si centrul tarii procesele fiziologice ale plantelor vor fi incetinite si chiar stagnate temporar. Fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge germinarea, rasarirea, formarea frunzei a treia, precum si infratirea. Rapita se va afla predominant la cresterea aparatului foliar (8-14 frunze), in Muntenia, Dobrogea, Oltenia si Moldova. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se va definitiva ingalbenirea si caderea frunzelor, iar la vita de vie se va semnala starea de repaus biologic. In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii favorabile, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.