Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 7 si 19°C, iar cea minima intre -7 si 11°C in majoritatea regiunilor, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde local se va produce bruma si inghet superficial la sol. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 5 si 16°C, favorabila desfasurarii proceselor vegetative ale culturilor de toamna. Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei, local in nordul, sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crisanei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Moldova si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Banat si Crisana, local nordul si vestul Munteniei, nordul si centrul Dobrogei, centrul, sudul si estul Transilvaniei.

Ca urmare, ritmurile fiziologice ale culturilor de toamna se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a regiunilor si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei. Totodata, starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie, exceptand semanaturile tardive si suprafetele cu deficite de apa in sol, unde uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in continuare medie si slaba. Functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla predominant la germinare si rasarire, mai avansate fiind culturile din sudul si sud-estul tarii aflate la aparitia frunzei a treia. Sub aspect fenologic, rapita infiintata pana la aceasta data va parcurge rasarirea si infrunzirea (6-9 frunze), in special in zonele de campie. Sfecla de zahar va inregistra maturitatea deplina, continuandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in majoritatea bazinelor specializate. La pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala fazele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor in cea mai mare parte a plantatiilor, precum si adaptarea la conditiile de iernare.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, etc.), se vor putea executa in conditii bune.

sursa: meteoromania.ro