Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13 si 29°C, iar cea minima intre 5 si 16°C, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm se va situa intre 10 si 21°C in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere la culturile de toamna infiintate pana in prezent, precum si lucrarilor de semanat la orz si grau. Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm/ogor se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Oltenia, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, local in sudul, izolat nordul si nord-vestul Moldovei, centrul Transilvaniei. Continutul de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Transilvania, local in nordul si nord-vestul Munteniei, izolat sud-estul Dobrogei.

Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, precum si cele de coacere si maturare la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu in bune conditii, indeosebi pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din zonele de campie, exceptand terenurile din sudul si sud-estul tarii afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde local, lucrarile agricole in camp, precum si ritmurile vegetative ale plantelor vor fi in continuare stanjenite. Sub aspect fenologic, porumbul (hibrizii tardivi si semitardivi) se va afla la maturitatea tehnologica, continuandu-se totodata recoltarea, la nivelul intregii tari. La cultura de floarea soarelui ajunsa la maturitatea tehnologica se vor extinde si chiar finaliza lucrarile de recoltare, in toate regiunile agricole. In centrul, nordul si nord-vestul tarii, sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina. La cartof vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea, in majoritatea bazinelor specializate. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a rodului si coacere a lemnului, precum si recoltarea fructelor. Vita de vie va parcurge acumularea zaharurilor in boabe si coacerea acestora, precum si recoltarea, atat la soiurile de masa, cat si la cele destinate vinificatiei. Rapita semanata in epoca optima se va afla in fazele de germinare si rasarire si izolat, inceputul aparitiei primelor frunze. Orzul si graul de toamna se vor semana pe suprafete agricole extinse. In sudul tarii, la cultura de orz infiintata in epoca optima se vor putea inregistra germinarea si rasarirea.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv: recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc., acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro