Cum va fi vremea in aceasta saptamana...

  • 20.09.2021
  • Scris de echipa ALCEDO

In aceasta perioada va predomina o vreme in general mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 14 si 33°C, iar cea minima intre 5 si 20°C, pe intreg teritoriul agricol, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 17 si 28°C, limite favorabile efectuarii lucrarilor de semanat, precum si parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la rapita infiintata pana la aceasta data. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, in aproape toata tara. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

In stratul de sol 0-20 cm/ogor, continutul de umiditate se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Moldova si Transilvania, local in nordul si nord-vestul Munteniei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim.

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de toamna, ritmurile de vegetatie se vor desfasura in general normal, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. De asemenea, local in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi incetinite temporar, pe fondul valorilor termice mai scazute din aer si sol comparativ cu normalul perioadei. Starea de vegetatie a cerealierelor de toamna se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol. La porumb vor predomina maturitatea deplina si recoltarea, in majoritatea zonelor de cultura. Floarea soarelui se va afla predominant la maturitatea deplina, totodata continuandu-se recoltarea in aproape toata tara. Sub aspect fenologic, sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, precum si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea. In toate plantatiile, atat pomii fructiferi, cat si vita de vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor / boabelor / lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea. Functie de data semanatului, rapita si orzul de toamna se vor afla la germinare-rasarire, totodata extinzandu-se suprafetele insamantate.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro