Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 22 si 34°C, iar cea minima intre 9 si 21°C. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Moldova si Transilvania, local centrul si estul Dobrogei, izolat in nordul si vestul Crisanei, estul Olteniei. Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata si puternica), in Banat si Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Olteniei si Dobrogei, local in sudul, sud-vestul, centrul, izolat sud-estul Munteniei, centrul Transilvaniei, sudul Moldovei.

In general, procesele fiziologice ale speciilor prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura in conditii normale, in aproape toata tara. De asemenea, pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie ale culturilor de camp vor fi in continuare stanjenite, iar lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua cu dificultate. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile agricole afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate. In functie de data semanatului, porumbul se va afla predominant in fazele de maturitate in lapte, ceara si deplina, pe aproape intreg teritoriul agricol. Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara si deplina. Izolat, in semanaturile efectuate in epoca optima din sudul tarii va fi posibila declansarea recoltarii. In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor semnala procesele de ingrosare a radacinilor si acumulare a zaharului, iar la cartof, cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, precum si recoltarea la soiurile de vara ajunse la maturitatea tehnologica. La pomii fructiferi se vor continua fazele de crestere a rodului, acumularea zaharului, coacerea fructelor si recoltarea la soiurile de sezon. In cea mai mare parte a plantatiilor viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea in „parga” si local, recoltarea la soiurile de masa.

Conditiile agrometeorologice mentionate vor permite desfasurarea lucrarilor agricole de sezon, in aproape toata tara.

sursa: meteoromania.ro