Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit si chiar deosebit de ridicat in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 25 si 38°C, iar cea minima intre 7 si 25°C. Sub aspect pluviometric, instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.

In cultura de porumb neirigat, aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si Transilvaniei, local in centrul si estul Dobrogei, izolat in estul Olteniei si vestul Crisanei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat, pe suprafete agricole extinse din Maramures, Crisana, Oltenia si Dobrogea, local sudul, sud-vestul, centrul, estul si sud-estul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat in nord-estul si estul Moldovei, centrul, estul si sudul Transilvaniei.

Ritmurile de dezvoltare si maturare la speciile de prasitoare se vor desfasura mai intens, in special pe arealele cu aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor vor determina in continuare rasucirea frunzelor in orele de amiaza, uscarea partiala/totala a aparatului foliar si fortari stadiale.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (100%), culturile aflandu-se predominant la maturitate in ceara si maturitate deplina, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima. La porumb se vor inregistra inflorirea paniculului si matasirea, precum si maturitatea in lapte si maturitatea ceara, in cea mai mare parte a tarii. In toate bazinele de cultura, cartoful se va afla la cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si maturitate tehnologica, in special la soiurile de vara. Sfecla de zahar va parcurge fazele de alungire/ingrosare a axei hipocotile si acumulare a zaharurilor in radacina. La pomii fructiferi (semintoase) vor predomina cresterea/dezvoltarea fructelor si acumularea zaharului, iar la samburoase se va recolta in majoritatea plantatiilor. Speciile viticole din aproape toate podgoriile isi vor continua cresterea boabelor, acumularea zaharului si coacerea in „parga”, indeosebi soiurile extratimpurii si timpurii de masa.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (recoltare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor desfasura in conditii bune.

Sursa: meteoromania.ro