Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal la nivelul intregii tari, chiar caniculara in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 26 si 37°C, iar cea minima intre 12 si 25°C. Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Gradul de aprovizionare cu apa in cultura de porumb neirigat, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. In Banat, local vestul si sud-estul Crisanei, izolat sudul Olteniei si nord-estul Moldovei se   vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30 – 32°C), asociate cu deficitele de apa in sol din sudul-vestul si vestul tarii, se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea si/sau uscarea prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale. De asemenea, pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in sol, procesele de crestere si dezvoltare la toate speciile se vor desfasura pe ansamblu normal, acestea fiind chiar intensificate. La graul de toamnǎ infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare si in regiunile agricole din jumatatea de nord a tarii. De asemenea, in culturile intarziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceara, plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina si recoltare. Rapita se va recolta pe ultimele suprafete, la nivelul intregii tari. In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va finaliza formarea capitulului, continuandu-se totodata inflorirea si maturitatea in ceara, pe aproape intreg teritoriul. La cultura de porumb se vor inregistra formarea paniculului, inflorirea si matasirea, precum si local, inceputul maturitatii in lapte, indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii. Sfecla de zahar se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/ingrosarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum, la cresterea lastarilor laterali, formarea si dezvoltarea tuberculilor. Pomii fructiferi isi vor continua infrunzirea, cresterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal, acumularea zaharurilor in fructe la soiurile de consum si recoltarea la cais, piersic, prun, mar, par. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor/lastarilor, iar la speciile extratimpurii si timpurii de masa, cresterea boabelor.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare, etc.) se vor desfasura normal.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.