Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 24 si 37°C, iar cea minima intre 8 si 24°C. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. Totodata cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Banat, pe suprafete extinse din Crisana, izolat sudul Olteniei si nord-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata.

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi intensificate in majoritatea regiunilor agricole, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenta, la prasitoare se va semnala ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, indeosebi in zonele de campie din sudul, vestul si sud-estul teritoriului. La orzul de toamna se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari. Graul de toamna se va afla la maturitatea in ceara si deplina, continuandu-se totodata recoltarea. La cultura de rapita ajunsa la maturitatea tehnologica se vor extinde si chiar definitiva lucrarile de recoltare, in majoritatea regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, floarea soarelui va parcurge fazele de formare a calatidiului si inflorire, cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva infrunzirea, aflandu-se la aparitia paniculului, inflorire si matasire. Sfecla de zahar va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile, iar cartoful, inflorirea, formarea si cresterea tuberculilor. La pomii fructiferi vor predomina cresterea/dezvoltarea fructelor si infrunzirea. Totodata, speciile timpurii de cires, visin, cais, piersic si prun, ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in cea mai mare parte a plantatiilor. Vita de vie isi va continua infrunzirea si cresterea lastarilor laterali, precum si formarea si cresterea boabelor la soiurile de masa.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor realiza in conditii favorabile, in aproape toata tara.

Sursa: meteoromania.ro