Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremeaIn aceasta saptamana, sub aspect termic, va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10…20°C, in toate zonele de cultura, iar cea minima se va situa intre 0…12°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a solului, la adancimea de 10 cm, va inregistra valori cuprinse intre 7…18°C, optime parcurgerii proceselor de vegetatie la culturile de toamna deja infiintate. Precipitatiile sub forma de ploi locale vor fi nesemnificative din punct de vedere agricol in toata tara, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema), se vor inregistra pe suprafete extinse din nordul si centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul si vestul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei.

Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina intensificarea proceselor de crestere si dezvoltare, in aproape toate zonele de cultura. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi in general buna si medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de apa in sol.

Lucrarile agricole de sezon (eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale, araturi, fertilizari) se vor efectua in conditii bune, la nivelul intregii tari.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.