Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, in toate regiunile. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 20 si 35°C, iar cea minima intre 11 si 22°C. Sub aspect pluviometric, instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata si se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate din sol pe adancimea 0-100 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata, pe suprafete agricole extinse din Banat, izolat in sudul Olteniei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi accelerate, in majoritatea regiunilor agricole. In zonele unde temperatura maxima a aerului se va situa peste pragul biologic critic de rezistenta a plantelor (30…32°C) se va semnala rasucirea si ofilirea temporara a frunzelor in orele de amiaza la prasitoare. In semanaturile efectuate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol. La orzul de toamna se vor declansa lucrarile de recoltare, in aproape toate zonele de cultura. Graul de toamna se va afla la maturitatea ceara si deplina pe intreg teritoriul agricol, cu exceptia unor suprafete din jumatatea de nord a tarii, unde se va semnala maturitatea in lapte si ceara. Totodata, va fi posibila recoltarea, in special in sudul, vestul si sud-estul tarii. Cultura de rapita ajunsa la maturitatea deplina se va recolta in majoritatea regiunilor. Sub aspect fenologic, la floarea soarelui se vor extinde fazele de formare a capitulului, precum si inceputul infloririi, indeosebi in jumatatea de sud a tarii. Porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar si local aparitia paniculului. La sfecla de zahar se vor continua infrunzirea, alungirea si ingrosarea axei hipocotile, iar la cartof, inflorirea si tuberizarea. In plantatiile pomicole vor predomina cresterea frunzelor si rodului, iar la soiurile de cires, visin si cais aflate la maturitatea de consum, recoltarea fructelor. Vita de vie va inregistra formarea si cresterea boabelor in aproape toate podgoriile, totodata continuandu-se cresterea lastarilor si a frunzelor.

Lucrarile agricole specifice (prasile mecanice, manuale, erbicidari, tratamente fitosanitare, recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si fructele de sezon) se vor putea efectua in general normal, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.