Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, chiar deosebit de calda in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 24 si 35°C, iar cea minima intre 8 si 23°C. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe profilul de 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra izolat in vestul Crisanei, nord-vestul Banatului, centrul Transilvaniei si al Moldovei. Rezerva de umiditate in cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata), izolat in nord-vestul Banatului.

Regimul termic favorabil din aer si sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa vor evolua in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, indeosebi pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, in zonele de campie din sudul si vestul tarii, temperaturile maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor, vor determina ofilirea temporara a frunzelor in orele de amiaza la prasitoare, iar la speciile de toamna se va putea inregistra coacerea fortata. Cerealierele (orz si grau de toamna) isi vor finaliza inspicarea, continuandu-se totodata inflorirea, maturitatea in lapte si ceara, maturitatea deplina si inceputul recoltarii la orz. Rapita va parcurge cresterea boabelor in silicve, precum si maturitatea deplina, izolat fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare. La floarea-soarelui vor predomina dezvoltarea primei perechi de frunze, infrunzirea (9-20 frunze) si formarea calatidului. Porumbul isi va definitiva formarea frunzei a treia, semnalandu-se infrunzirea (9-18 frunze), in majoritatea zonelor de cultura. In toate bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de dezvoltare a aparatului foliar, alungirea si ingrosarea axei hipocotile. Sub aspect fenologic, cartoful va inregistra formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizarea, iar soiurile timpurii, imbobocirea si inflorirea. La samburoase si semintoase se vor continua cresterea lastarilor/frunzelor, precum si coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cires, visin si cais ajunse la maturitatea tehnologica se vor extinde lucrarile de recoltare. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie va parcurge inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor/boabelor.

In general, atat lucrarile de intretinere a culturilor (prasile mecanice/manuale, erbicidari, fertilizari, tratamente fitosanitare, etc.), cat si cele de recoltare/depozitare a fructelor de sezon se vor desfasura in conditii relativ bune, exceptand zilelele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro