Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In perioada urmatoare va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19…28°C, iar cea minima intre 5…17°C in majoritatea regiunilor. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat caderi de grindina. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute     (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe suprafete extinse din Moldova, local in centrul si estul Transilvaniei, centrul si sud-estul Dobrogei, izolat vestul si nordul Crisanei, nordul si nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului. In Maramures, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului, local in nordul, centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Crisanei, nordul, estul si izolat centrul si sud-vestul Moldovei, estul, sud-vestul si nordul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime. In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Izolat in sudul Moldovei si nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologica moderata.

Ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua in general normal in aproape toata tara, acestea fiind chiar intensificate in zonele de campie, indeosebi spre sfarsitul intervalului, pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol. Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de burduf, inspicare si inflorire in majoritatea zonelor agricole, iar local in sudul, sud-estul si vestul tarii se va inregistra maturitatea in lapte, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna. Sub aspect fenologic, rapita va parcurge cresterea si dezvoltarea boabelor in silicve, in cea mai mare parte a regiunilor. Izolat, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline. Functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor inregistra aparitia primei perechi de frunze adevarate si infrunzirea (7-14 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor prezentandu-se in general buna si medie. Cultura de porumb isi va definitiva rasarirea, continuandu-se totodata cresterea frunzei a treia si infrunzirea (5-13 frunze). In Transilvania si Moldova, la sfecla de zahar se vor semnala rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartoful pentru consum, rasarirea si cresterea lastarilor laterali. Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de legare/crestere a rodului, infrunzire, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor (cires, visin, cais), in majoritatea plantatiilor. Totodata, la soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea fructelor. Vita de vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor in toate podgoriile, iar soiurile timpurii, inflorirea, starea de vegetatie mentinandu-se buna si medie.

Ca urmare, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice si manuale, tratamente fito-sanitare, erbicidari) vor fi sistate temporar, iar in restul zilelor, acestea se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.