Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in majoritatea regiunilor. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 17…31°C, iar cea minima intre 5…19°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 13…25°C, limite favorabile pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina, in aproape toata tara. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si a Olteniei, local in nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, vestul si nord-estul Banatului, izolat nordul Crisanei, sud-vestul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si local puternica) se vor inregistra in Moldova, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul, nord-estul si estul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul si estul Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apa, in cultura de porumb, in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, izolat in nordul si sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in bune conditii pe aproape intreg teritoriul si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de toamna semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele tardive si pe terenurile cu deficite moderate de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge alungirea tulpinii, „burduf” si inspicare si inflorirea, in cea mai mare parte a zonelor agricole. Rapita va inregistra aparitia inflorescentelor si inflorirea, precum si formarea silicvelor si a boabelor in silicve, la nivelul intregii tari. Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva germinarea, aflandu-se predominant la rasarire, dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzire (5-9 frunze). In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si conditiile pedoclimatice, porumbul se va afla la germinare, rasarire, formarea frunzei a 3-a si infrunzire (4-10 frunze). La sfecla de zahar se vor continua germinarea, rasarirea si dezvoltarea rozetei de frunze, in toate bazinele specializate. Cartoful va parcurge incoltirea si rasarirea, iar soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor. In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la soiurile timpurii de cires se va putea declansa coacerea in “parga”, in special in jumatatea de sud a tarii. La vita-de-vie vor predomina cresterea frunzelor si a lastarilor in majoritatea podgoriilor, iar soiurile timpurii se vor afla in faza de formare a inflorescentelor.

Conditiile meteorologice vor fi in general favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole in camp in aproape toata tara, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro