Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima va fi cuprinsa intre 16…27°C, iar cea minima intre 5…16°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 12…23°C, optima parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) la culturile infiintate in epoca optima. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina, in aproape toata tara. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 15-20 l/mp si izolat, 20-25 l/mp.

In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si izolat optime, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, local in vestul si nord-estul Banatului, nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul si nordul Dobrogei, estul, centrul, izolat sud-vestul si sud-estul Moldovei, nordul Crisanei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Moldova si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, local in nord-estul si nordul Moldovei, izolat vestul Crisanei, nord-vestul Banatului.

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole, iar in zonele de campie din sudul si vestul tarii, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura mai intens. Orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima se vor afla predominant la alungirea paiului, „burduf” si inspicare, iar local in jumatatea de sud a tarii, la orzul de toamna se va putea declansa inflorirea. In culturile intarziate din punct de vedere fenologic se va continua alungirea paiului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de apa in sol. La rapita semanata pe suprafetele din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii se vor inregistra butonizarea, aparitia inflorescentelor si inflorirea, precum si formarea silicvelor, starea de vegetatie a plantelor fiind buna si medie. Floarea-soarelui infiintata pana la acesta data isi va continua fazele de germinare, rasarire si aparitia primei perechi de frunze, iar in sudul si vestul tarii se va semnala infrunzirea. Cultura de porumb va parcurge germinarea, rasarirea si formarea frunzei a treia. In Transilvania si Moldova, sfecla de zahar isi va definitiva germinarea, aflandu-se predominant la rasarire si dezvoltarea primei perechi de frunze. La cartoful din principalele bazine de cultura predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire si local, aparitia primei perechi de frunze. Speciile de samburoase vor inregistra cresterea fructelor, frunzelor si a lastarilor, iar la semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea si formarea rodului. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, iar soiurile timpurii de masa se vor afla la formarea inflorescentelor.

Lucrarile agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc.) se vor putea desfasura in bune conditii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.