Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In perioada urmatoare va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, in aproape toata tara. Temperatura maxima va oscila intre 15…26°C, la scara intregii tari, iar cea minima intre 5…16°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va inregistra valori cuprinse intre 12…22°C, limite favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de primavara semanate pana in prezent. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina in aproape toate zonele de cultura, iar izolat, se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol.

Rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local vestul si nord-estul Banatului, nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul si nordul Dobrogei, estul, centrul, izolat sud-vestul si sud-estul Moldovei, nordul Crisanei. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, in cea mai mare parte a Moldovei si a Crisanei, local centrul Dobrogei, centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, izolat nord-estul Munteniei. In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele de cultura. Local in vestul Crisanei, nord-estul si nordul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general optime desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la toate culturile in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand zonele depresionare nordice si centrale, unde izolat, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent, indeosebi in zilele cele mai reci. De asemenea, pe fondul unei aprovizionari satisfacatoare cu apa a solului, se va mentine o stare de vegetatie buna la speciile infiintate in epoca optima si medie spre slaba la cele semanate tardiv, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol. Sub aspect fenologic, la orzul si graul de toamna infiintate pana in prezent se vor semnala fazele de alungire a paiului, „burduf” si inspicare, la nivelul intregii tari. Rapita va parcurge alungirea tulpinii, aparitia inflorescentelor si inflorirea, local fiind posibil inceputul formarii silicvelor, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie. Speciile de samburoase (cais, piersic, cires, visin si prun) isi vor continua legarea si cresterea rodului, precum si infrunzirea, iar semintoasele (mar, par) fazele de infrunzire, inflorire si inceputul formarii rodului, in majoritatea plantatiilor. Vita-de-vie se va afla predominant la dezmugurire si infrunzire, iar soiurile timpurii de masa la cresterea lastarilor. Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va inregistra germinarea, rasarirea si aparitia primei perechi de frunze. In toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea, rasarirea, precum si izolat dezvoltarea primelor frunze. La sfecla de zahar din principalele bazine specializate vor predomina germinarea si rasarirea. Cartoful pentru consum se va afla la incoltire si rasarire, iar la soiurile timpurii, se va semnala formarea lastarilor.

In zilele fara precipitatii, conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare, prasile mecanice-manuale, etc).

Sursa: meteoromania.ro