Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal, in aproape toate zonele agricole. Temperatura maxima va fi cuprinsa intre 9…20°C, iar cea minima intre  -4…10°C, in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, fiind conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 5…12°C, favorabila atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara. Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea de 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. In cea mai mare parte a Crisanei si Moldovei, local in centrul Dobrogei, centrul si sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Munteniei si nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata). Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, local in vestul Crisanei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafetelor si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta medie si buna la speciile infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba, iar densitatea redusa. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, isi vor definitiva faza de aparitie a frunzei a treia, continuandu-se infratirea si alungirea paiului. Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii, butonizare si inflorire. Speciile de samburoase vor parcurge inflorirea, legarea rodului si infrunzirea, iar semintoasele, inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea. In aproape toate podgoriile, la vita-de-vie vor predomina fazele de „plans” si inmugurire. La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, rasarirea si incoltirea, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat/plantat. Culturile de prasitoare (floarea-soarelui si porumbul) infiintate in epoca optima se vor afla la germinare si rasarire, continuandu-se lucrarile de semanat.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc) se vor desfasura in bune conditii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.