Cum va fi vremea in aceasta saptamana

meteoAceasta saptamana se va caracteriza printr-o vreme in general normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 1…11°C, valori apropiate de mediile multianuale, iar cea maxima se va situa intre 5…17°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4…7°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, posibil mai scazute in depresiuni, unde local vor fi conditii deproducere a brumei si a inghetului la suprafata solului. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 4…15°C la nivelul intregii tari, limite favorabile desfasurarii proceselor vegetative la culturile de rapita, orzsi grau de toamna insamantate in epoca optima. Se intrevad ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologicamoderata si izolat puternica), se vor inregistra pe suprafete extinse din nordul si centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul si local in vestul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei.

Procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua in general normal in aproape toate regiunile agricole si usor mai lent in zonele depresionare din nordul si centrul tarii. Starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului, iar in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de apa in sol din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta in continuare medie si slaba.

sursa:meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.