Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 9…18°C, iar cea minima intre -6…8°C la scara intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in estul Transilvaniei, producandu-se bruma si inghet la sol. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. In zonele de campie, izolat vor fi conditii de producere a cetii.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

Conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea pe ansamblu normala a proceselor de crestere si dezvoltare a speciilor de camp si pomi-viticole, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. De asemenea, la inceputul intervalului ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi mai lente, iar in zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei se va mentine starea de repaus biologic. Culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima se vor afla la infratire, precum si local inceputul alungirii paiului. In semanaturile efectuate dupa 20 octombrie 2020 vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia. Sub aspect fenologic, rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) si izolat, inceputul alungirii tulpinii, indeosebi in zonele sudice. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie la culturile infiintate in perioada optima, iar la cele tardive, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba. La pomii fructiferi si vita-de-vie se va semnala in continuare starea de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor. Pe terenurile cu expozitie sudica, la speciile timpurii de samburoase (cires, cais, visin) se vor inregistra umflarea mugurilor de rod si inmugurirea.

Lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie, araturi, etc.) se vor putea desfasura in general in conditii bune.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.