Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal, in majoritatea regiunilor. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -1…12°C, iar cea minima intre -10…4°C in aproape toate zonele de cultura, determinand producerea brumelor si a inghetului la sol. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari ale vantului, pe intreg teritoriul agricol al tarii. De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate, iar in zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de camp (orz, grau de toamna, rapita) se vor desfasura usor mai lent in majoritatea regiunilor, iar in nordul si centrul tarii se va continua stadiul de repaus biologic. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea, precum si izolat inceputul alungirii tulpinii, indeosebi in sudul tarii. In general, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive. Functie de data semanatului, rapita se va afla la infrunzire (7-12 frunze) la nivelul intregului teritoriu, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate medie si slaba. Speciile pomicole isi vor mentine repausul vegetativ in aproape toate plantatiile, iar in jumatatea de sud a tarii, la soiurile timpurii de samburoase se va inregistra faza de umflare a mugurilor de rod si inceputul inmuguririi. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se va semnala starea de repaus biologic.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (fertilizari, pregatirea patului germinativ, efectuarea insamantarilor la culturile de primavara, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie) se vor efectua in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro