Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Pe ansamblu, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, aceasta devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 2…18°C, iar cea minima intre -6…7°C in toata tara, local determinand producerea inghetului la sol. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. In zonele de campie, vor fi conditii de producere a cetii, local asociata cu burnita.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

Ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna si pomi-viticole vor evolua lent, in cea mai mare parte a tarii. In zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, izolat se va putea inregistra stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea culturilor va fi in continuare medie si buna, indeosebi la cele infiintate in epoca optima. In semanaturile intarziate fenologic, starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si slaba, iar densitatea redusa. Orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formare a frunzei a treia si infratire, iar la culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia. Sub aspect fenologic, rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze). La pomii fructiferi se va semnala umflarea mugurilor de rod in cea mai mare parte a plantatiilor, cele mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii. Vita-de-vie isi va continua repausul biologic, in aproape toate podgoriile.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima epoca, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) se vor desfasura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.