Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In aceasta perioada  va predomina un regim termic al aerului in general normal, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 3…13°C, iar cea minima  intre -12…3°C in cea mai mare parte a teritoriului, determinand producerea inghetului la sol. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. De asemenea, in zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Ca urmare, la culturile de camp, procesele de crestere si dezvoltare se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, indeosebi in zonele de campie. De asemenea, in nordul si centrul tarii, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua lent, local fiind posibila semnalarea starii de repaus biologic. In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire, pe majoritatea suprafetelor agricole. Starea de vegetatie a culturilor va fi in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv. Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze) la nivelul intregii tari, cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu medie si slaba, indeosebi pe terenurile agricole afectate de temperaturile scazute din intervalele precendente. La pomii fructiferi se va mentine starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expozitie sudica se va putea declansa faza de umflare a mugurilor de rod. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie se va afla in stadiul de repaus biologic.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, taieri in plantatiile pomicole si viticole, fertilizari faziale, etc), se vor desfasura pe ansamblu normal, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.