Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima se va situa intre 2…18°C, iar cea minima intre -6…5°C in aproape toata tara, determinand producerea inghetului superficial la sol, indeosebi in depresiunile nordice si centrale. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului. In zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii.

Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Pe ansamblu, datorita regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna si pomi-viticole vor evolua usor mai lent in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde local se va inregistra stadiul de repaus vegetativ. La culturile de orz si grau de toamna se vor semnala rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea, cu o stare de vegetatie in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile infiintate in afara perioadei optime. In functie de data semanatului, rapita va parcurge infrunzirea (8-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul. Speciile pomicole si viticole din majoritatea plantatiilor se vor afla in starea de repaus biologic. De asemenea, pe terenurile cu expozitie sudica, izolat, se va putea inregistra umflarea mugurilor de rod.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor in camp, indeosebi in zilele fara precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro