Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0…19°C, iar cea minima intre -11…7°C in aproape toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, determinand producerea inghetului la sol. Sunt prognozate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), reduse cantitativ, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor.

In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

Ca urmare, la speciile de toamna si pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus biologic pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in zonele depresionare nordice si centrale, datorita temperaturilor minime mai scazute din aer si sol va exista in continuare riscul deprecierii aparatului foliar, prin arsuri si necroze ale varfului frunzelor, indeosebi la culturile tardive de rapita, orz si grau. Totodata, in ultimele zile ale intervalului, regimul hidro-termic din aer si sol va fi in general favorabil reluarii treptate a proceselor fiziologice ale speciilor de camp, indeosebi in zonele de campie din vestul si sudul tarii. De asemenea, la cerealiere, izolat, datorita alternantei inghet-dezghet la sol se va putea semnala fenomenul de “descaltare” a plantelor. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge fazele de aparitia frunzei a treia si infratire, iar la culturile infiintate dupa 20 octombrie 2020, se vor inregistra rasarirea si formarea frunzei a treia, in cea mai mare parte a tarii. Sub aspect fenologic, rapita se va afla la infrunzire, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si o densitate redusa. La pomii fructiferi si vita-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, taieri in vii si livezi etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro