Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In perioada urmatoare va predomina o vreme mai rece decat in mod obisnuit, chiar geroasa, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -12…5°C, iar cea minima intre -19…-9°C in majoritatea regiunilor, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, izolat cu aspect de viscol, indeosebi la inceputul intervalului. De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va inregistra stadiul de repaus biologic, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Totodata, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer si sol sub pragurile biologice critice de rezistenta a plantelor (Tmin.≤-10…-15…-20°C), la rapita, orz si grau se vor putea produce vatamari ale aparatului foliar (arsuri, necroze ale varfului frunzelor), in special pe terenurile fara strat protector de zapada sau cu strat superficial. De asemenea, in ultimele zile ale perioadei, la cerealierele de toamna, datorita alternantei inghet-dezghet la sol, se va putea semnala fenomenul de “descaltare” a plantelor. Sub aspect fenologic, orzul si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (10-100%), la scara intregii tari. La rapita se va continua dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetatie a culturilor pe ansamblu medie si slaba. In aproape toate plantatiile, speciile pomi-viticole isi vor mentine stadiul de repaus vegetativ.

Ca urmare, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.