Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In perioada urmatoare va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -5…18°C, iar cea minima va oscila -9…11°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, izolat fiind conditii de producere a inghetului superficial la sol. Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, izolat la inceputul perioadei cantitatile de apa pot fi mai insemnate cantitativ.

In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionarea cu apa a solului, pe adancimea 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in toata tara.

Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, vor fi posibile reluari lente si temporare ale ritmurilor biologice ale plantelor, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima. Totodata, in zonele depresionare, culturile de camp si speciile pomi-viticole isi vor mentine starea de repaus vegetativ. La orzul si graul de toamna se vor continua fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire, in cea mai mare parte a tarii. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol. Speciile pomicole si viticole se vor afla in stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile in camp se vor desfasura in general normal, in special in zilele fara precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro