Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -2…13°C, iar cea minima intre -7…6°C, local producandu-se inghet la sol. Sunt prognozate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in toate regiunile agricole.

In conditiile agrometeorologice mentionate, speciile de camp si pomi-viticole isi vor continua stadiul de repaus vegetativ, in cea mai mare partea a zonelor de cultura. Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, la cerealierele de toamna semanate in epoca optima din zonele de campie vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative. Cerealierele de toamna (orz si grau de toamna) vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea, starea de vegetatie fiind in general buna si medie. Sub aspect fenologic, la rapita se va inregistra infrunzirea (9-13 frunze), in cea mai mare parte a tarii. La pomii fructiferi si vita-de-vie din toate plantatiile, se va semnala starea de repaus biologic.

Lucrarile agricole specifice acestei perioade (taieri in vii si livezi, fertilizari, tratamente fito-sanitare) vor fi intrerupte temporar, in special in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro