Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 0…15°C, iar cea minima intre -7…8°C in majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile nordice si centrale, local producandu-se inghet la sol. Sunt prognozate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, izolat in centrul Dobrogei si nord-vestul Banatului.

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, pe aproape intreg teritoriul agricol. Totodata, in zilele cele mai calde, la cerealierele de toamna se vor putea inregistra reluari lente ale proceselor de vegetatie, indeosebi in zonele de campie din sudul si vestul tarii. Functie de data semanatului, la orzul si graul de toamna se vor semnala fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire. Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii va inregistra infrunzirea (8-12 frunze), pe toate suprafetele cultivate. In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita-de-vie isi vor continua repausul vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la conditiile de iernare.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice acestei perioade (taieri in vii si livezi, fertilizari, tratamente fito-sanitare) vor fi intrerupte temporar.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.