Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Pe ansamblu, perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…17°C, in majoritatea zonelor de cultura, iar cea minima va fi cuprinsa intre -7…9°C in aproape toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii de producere a inghetului la suprafata solului. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate. De asemenea, in zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei.

Ca urmare, ritmurile biologice ale speciilor de toamna vor evolua in general normal pe aproape intreg teritoriul agricol, cu exceptia zonelor depresionare, unde procesele de vegetatie ale culturilor vor fi incetinite si chiar stagnate temporar. In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire in majoritatea regiunilor, cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile infiintate tardiv. Sub aspect fenologic, la rapita se va inregistra infrunzirea (9-13 frunze), la nivelul intregii tari. Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in starea de repaus biologic, in cea mai mare parte a plantatiilor, speciile prezentand o buna rezistenta la conditiile de iernare.

Lucrarile in camp se vor desfasura pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro