Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Perioada urmatoare se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1…11°C, iar cea minima intre -6…5°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol. Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. In zonele joase si de lunca se va semnala ceata, asociata cu burnita si depunere de chiciura.

Rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei, izolat sud-vestul Olteniei si al Crisanei, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de toamna vor evolua pe ansamblu normal in cea mai mare parte a tarii si mai lent in zonele nordice si centrale, unde izolat va fi posibila semnalarea starii de repaus vegetativ. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate in afara epocii optime. Orzul si graul de toamna se vor afla la rasarire, aparitia frunzei a treia, precum si infratire, in toate regiunile agricole. La cultura de rapita se va continua faza infrunzire (8-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole si viticole vor parcurge stadiul de repaus biologic.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi in vii si livezi, etc) vor fi sistate temporar.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.