Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In urmatoarea perioada  va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -1…15°C, in majoritatea zonelor de cultura, iar cea minima intre -6…10°C, valori mai scazute fiind posibile in nordul si centrul tarii, producandu-se bruma si inghet superficial la sol. Se intrevad ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. In zonele joase si de lunca se va produce ceata, asociata cu burnita.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), in Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, local nordul, nord-estul, estul, sudul, sud-estul si centrul Munteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crisanei.

Ca urmare, ritmurile biologice la speciile de toamna se vor desfasura in general normal, in aproape toata tara. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive. La orzul si graul de toamna se vor semnala fazele de rasarire si aparitia frunzei a treia, precum si infratirea, indeosebi in culturile infiintate in epoca optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In functie de data semanatului, cultura de rapita va parcurge infrunzirea, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general buna si medie. Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla in stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In cea mai mare parte a zonelor de cultura, lucrarile agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi in vii si livezi, etc) vor fi intrerupte temporar, in special in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.