Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 0…12°C, in timp ce temperatura minima se va incadra intre -9…5°C pe intreg teritoriul, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii pentru producerea inghetului la suprafata solului. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari ale vantului, la scara intregii tari.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in Dobrogea, local centrul, estul, nordul, nordestul, sudul si sud-estul Munteniei, sudul, centrul si estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul si izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crisanei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile biologice la culturile de camp se vor desfasura in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele unde se vor mentine deficite de umiditate in sol. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna isi vor definitiva germinarea, continuandu-se totodata rasarirea si formarea frunzei a treia, precum si infratirea, in toata zona agricola. In functie de data semanatului, la rapita se vor semnala fazele de rasarire si crestere a frunzelor (8-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul. Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla la ingalbenirea si caderea frunzelor in majoritatea plantatiilor, speciile fiind pregatite si adaptate la conditiile de iernare.

De asemenea, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi) vor evolua pe ansamblu in bune conditii, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro