Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 8…16°C, iar cea minima intre -5…10°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 5…14°C in zonele de campie, limite optime continuarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. Izolat in zonele joase si de lunca se va produce ceata asociata cu burnita.

In stratul de sol 0-20 cm, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in Dobrogea, local nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema.

Regimul termic din aer si sol va fi in general optim desfasurarii ritmurilor biologice ale culturilor de camp, in cea mai mare parte a tarii. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol. Culturile de orz si grau de toamna isi vor definitiva faza de germinare, continuandu-se totodata rasarirea si aparitia frunzei a treia, precum si infratirea. In vestul, sud-estul, sudul si estul tarii, rapita se va afla la rasarire si dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze). La pomii fructiferi si vita-de-vie se vor semnala maturarea lemnului, colorarea si caderea frunzelor, in toate plantatiile, speciile adaptandu-se treptat la conditiile de iernare.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro