Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

meteoIn aceasta perioada, vremea se va caracteriza printr-o alternanta de zile normale sub aspect termic, cu perioade in care regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 11…24°C, la nivelul intregii tari, iar cea minima va oscila intre 0…13°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, -4…-1°C unde, izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 8…22°C, optima parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna semanate in epoca optima.

Sub aspect pluviometric, precipitatiile prognozate vor fi sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile agricole.

In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in aproape toata tara, exceptand zonele depresionare centrale si nordice, precum si terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor efectua in general normal.

sursa:meteoromania.ro