Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina o vreme normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 7…17°C, iar cea minima intre -3…10°C la scara intregului teritoriu agricol, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 7…14°C in zonele de campie, favorabila desfasurarii proceselor vegetative ale culturilor de toamna semanate pana in prezent. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, la inceputul perioadei, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat, 30 l/mp.

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In Dobrogea, local nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si izolat sud-vestul Olteniei, sudestul Moldovei, continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).

Procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) vor evolua pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, iar in depresiuni, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si izolat chiar stagnate temporar, in special in estul Transilvaniei. De asemenea, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile proceselor de calire, atat a cerealierelor de toamna, cat si a speciilor pomi-viticole. Orzul si graul de toamna, functie de data semanatului isi vor continua germinarea, rasarirea si aparitia frunzei a treia pe aproape intreg teritoriul agricol. Cele mai avansate in vegetatie vor fi cerealierele semanate in epoca optima din sudul si vestul tarii, unde local, se va putea inregistra faza de infratire. Rapita infiintata in perioada optima din Dobrogea, Muntenia, Moldova si Crisana va parcurge infrunzirea (6-11 frunze), iar in culturile tardive se vor inregistra rasarirea si cresterea aparatului foliar (5-9 frunze). La sfecla de zahar se vor finaliza lucrarile de recoltare, in toate bazinele specializate. Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in majoritatea plantatiilor.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor efectua in conditii relativ bune.

Sursa: meteoromania.ro