Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12…25°C, iar cea minima intre 2…17°C, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 10…21°C, optima parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare la culturile de rapita, orz si grau de toamna. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, local nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si sudul Olteniei, izolat sud-estul Moldovei.

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna, se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii. Starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele unde se vor mentine deficite de apa in sol. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea, rasarirea si aparitia frunzei a treia. Functie de data semanatului, rapita se va afla in fazele de germinare, rasarire si infrunzire (6-8 frunze). In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica, extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare. La pomii fructiferi si vita-de-vie din aproape toate plantatiile, se vor inregistra maturarea lemnului si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare.

Ca urmare, lucrarile agricole in camp vor evolua in general normal, in aproape toata tara.

Sursa: meteoromania.ro