Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod normal la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 19…31°C, iar cea minima intre 8…20°C. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 13…26°C, limite favorabile insamantarilor la orz si grau, precum si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile de toamna. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In stratul de sol 0-20 cm ogor, rezerva de umiditate se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, cea mai mare parte a Moldovei si Transilvaniei, local in nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, izolat nord-estul Crisanei si al Banatului. Continutul de apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Oltenia si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat, Crisana si Muntenia, local in sudul si estul Moldovei, centrul si estul Transilvaniei.

Ca urmare, procesele biologice ale speciilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in special pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol. La cultura de porumb va fi posibila definitivarea fazei de maturitate deplina, extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a tarii. Sfecla de zahar va parcurge acumularea zaharului in radacina, maturitatea deplina si recoltarea, iar la cartof se va definitiva recoltarea, indeosebi in nordul si centrul tarii. In toate plantatiile, la pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala maturarea rodului/boabelor/lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea. Rapita semanata pana la aceasta data se va afla la germinare-rasarire si aparitia primelor frunze, plantele prezentand o stare de vegetatie, in general medie si slaba. La orzul si graul de toamna se va continua insamantarea indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar la culturile infiintate pana in prezent se va inregistra germinarea si rasarirea.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) vor evolua in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.