Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 15…32°C, iar cea minima intre 6…20°C. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 12…25°C, optim continuarii insamantarilor la rapita si orz, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire si aparitia primelor frunze) la culturile de toamna. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm ogor va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol. Izolat in nordul si sudul Munteniei, precum si in sud-estul Transilvaniei, rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

Pe ansamblu, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent indeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate in sol, precum si in zonele depresionare unde se vor inregistra temperaturi minime mai scazute in aer si sol. Totodata, la culturile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari. Porumbul va parcurge maturitatea deplina si recoltarea, pe majoritatea suprafetelor agricole. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, acumularea zaharului in radacina si izolat, maturitatea deplina. Cartoful se va afla predominant la maturitate tehnologica, local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare. In majoritatea plantatiilor, la speciile pomi-viticole se vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea. Rapita si orzul de toamna insamantate in epoca optima vor parcurge germinarea si rasarirea, precum si aparitia primelor frunze, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ si semanat, se vor desfasura in bune conditii.

Sursa: meteoromania.ro