Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22…32°C, iar cea minima intre 2…19°C. La adancimea de 5 cm in sol, temperatura medie diurna se va situa intre 14…25°C, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la culturile de toamna infiintate pana la aceasta data. Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, indeosebi in vestul si nord-vestul tarii.

In statul de sol 0-20 cm ogor continutul de umiditate va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, izolat in nordul si sudul Munteniei, sud-estul Transilvaniei.

Ca urmare, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apa in sol, atat ritmurile vegetative ale culturilor de rapita si orz de toamna semanate pana in prezent, cat si procesele de coacere si maturare ale speciilor prasitoare si pomi-viticole vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, la speciile de toamna infiintate pana in prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, ritmurile de crestere si dezvoltare (germinare, rasarire, infrunzire) vor fi incetinite. Cultura de floarea-soarelui se va recolta pe suprafete agricole extinse la scara intregii tari, izolat fiind posibila finalizarea acestora. Hibrizii tardivi si semitardivi de porumb vor inregistra maturitatea deplina si recoltarea, pe intreg teritoriul agricol. La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina. Cultura de cartof va parcurge fazele de maturitate deplina si recoltare, in majoritatea bazinelor specializate. Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla la coacerea si maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica. Culturile de toamna (rapita si orz) vor inregistra germinarea si rasarirea, precum si formarea primelor frunze, extinzandu-se suprafetele insamantate, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc., in aproape toata tara.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.