Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 20…33°C, iar cea minima intre 8…19°C. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 18…30°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In stratul de sol 0-20 cm ogor, continutul de umiditate se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Oltenia, Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia, Transilvania si Crisana, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului. Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, in nord-vestul, local vestul, centrul si estul Moldovei, sudul Crisanei, izolat nordul, sud-vestul, centrul si sud-estul Transilvaniei, nordul si sudul Munteniei, nord-estul Banatului.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate, in special pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol. De asemenea, starea de vegetatie la culturile prasitoare neirigate va continua sa se deprecieze, iar in plantatiile pomi-viticole se vor semnala fructe mici si deshidratate, precum si caderea prematura a acestora, indeosebi in zonele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita. Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplina, extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare. Porumbul isi va finaliza faza de maturitate in lapte, totodata continuandu-se maturitatea in ceara si deplina, precum si recoltarea la hibrizii extratimpurii si timpurii. La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului, iar cartoful ajuns la maturitatea deplina se va recolta in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In plantatiile pomi-viticole se vor semnala cresterea, maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor si recoltarea la varietatile de sezon. Cultura de rapita semanata in epoca optima va inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire. Totodata, se vor continua lucrarile de semanat, la nivelul intregii tari.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari in vii si livezi, etc.) se vor putea desfasura relativ in bune conditii, fiind temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro