Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod normal in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23…36°C, iar cea minima intre 9…23°C. Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari de scurta durata ale vantului izolat cu aspect de vijelie, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, centrul, estul si sudul Transilvaniei, izolat nordul Crisanei. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, local vestul si sudul Crisanei, nordul, sudul, sud-vestul si izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei si al Moldovei.

Pe fondul regimului termic ridicat al aerului si solului, asociat cu deficitele accentuate de umiditate in sol, starea de vegetatie la culturile prasitoare neirigate se va deprecia prin uscarea partiala/totala a aparatului foliar, boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si fortari stadiale, cu efecte negative asupra potentialului productiv, iar in plantatiile pomi-viticole se vor semnala ingalbenirea si uscarea frunzelor, fructe/boabe de dimensiuni mici si deshidratate, precum si caderea prematura a acestora, indeosebi in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii. Cultura de floarea-soarelui isi va continua maturitatea in ceara si deplina, extinzandu-se totodata lucrarile de recoltare. Porumbul va parcurge fazele de maturitate lapte, ceara si deplina la nivelul intregului teritoriu agricol. Local, la hibrizii timpurii si extratimpurii din sudul si vestul tarii se va putea declansa recoltarea. La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina in majoritatea bazinelor de cultura, iar la cartof se vor semnala cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea. Pomii fructiferi se vor afla la acumularea zaharurilor, coacerea fructelor si formarea mugurelui terminal, precum si recoltarea la speciile de sezon. La vita de vie se vor inregistra cresterea si coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii, recoltarea esalonata, in functie de atingerea maturitatii de consum.

Lucrarile agricole in camp (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare, araturi, pregatirea patului germinativ, etc) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.